YİNE NAMAZ, DAİMA NAMAZ
Bir mü'min farziyetine ve gerekliliğine inandığı halde neden düzenli namaz kılamaz?
Öncelikle davet sahibinin kim olduğunun yeterince bilincinde olmayabilir. Çok önemsediğiniz, değer verdiğiniz bir insandan davet alsanız, sözleştiğiniz zamanda belirlediğiniz yerde olma konusunda ne denli gayretli ve tedbirli olabileceğinizi bir düşünün.
Ezan ile birlikte söz konusu olan davet ; âlemlerin Rabbinden gelmektedir.
Varlığımızı, sevdiğimiz herşeyi borçlu olduğumuz Rabbimizden,
İki dünya mukadderatımızın kabza-i tasarrufunda olduğu Rabbimizden,
Kulu olmakla şeref kazandığımız Rabbimizden
Bizi her an görüp gözeten, merhameti ile sarıp sarmalayan Rabbimizden
Bize hitap etmekle, bizi dikkate almakla bize lütf-u keremiyle tenezzül etmiş olan Rabbimizden
Onu razı ve hoşnut etmenin, her türlü dünya umûru üzerinde olduğu Rabbimizden
Onun yakınlığını kazanmaya herşeyden çok ihtiyacımız olduğu Rabbimizden
Bir lem'a-i Rahmeti, cennet nimetlerinin fevkinde olan Rabbimizden..
Rabbimiz lütfedip huzuruna çağırıyor, ''ne söylersen dinleyeceğim, ne istersen değerlendireceğim, sana ey kulum teveccüh edeceğim'' diyor..biz de ağırdan alıyoruz, hatta hiç gitmiyoruz!.. öyle mi?
Namazı ilk vaktinde kılmak için öneriler:
1- Her zaman abdestli olmak işi çok kolaylaştırır.
2- Ezan duyulduğu gibi hemen durup, davet sahibini düşünmek gayrete getirir.
3- Ecel çizgisi ile aranızdaki mesafenin zannettiğimiz gibi biz gittikçe uzaklaşmadığını, bunun alabileceğimiz ve icâbet edebileceğimiz son dâvet olabileceğini düşünmek sarsabilir.
4- ''Ben mazoşist miyim ki namazı geçirmek suretiyle kendi kendime sıkıntı verip ruhumu daraltıyorum'' diye düşünerek kendinize bir iyilik yapabilirsiniz.
5- Namazı geciktirmenize yol açan şeylerin gerçek değerleri üzerinde şöyle kısa bir muhakeme neyin öncelikli olması gerektiği konusunda fikir verebilir.
6- Şanslı iseniz ve yanınızda- yakınınızda ( benim rahmetli kayınvalidem gibi) iki eli kanda olsa namazını ilk vaktinde kılan bir örnek varsa çok hatırlatıcı olabilir.
''Amellerin en makbûlü, ilk vaktinde kılınan namazdır'' Hadis meâli
''Acaba, bu misafirhâne-i dünyada âciz ve fakir kalbine kùt ve gınâ ve elbette bir menzilin olan kabrinde gıdâ ve ziyâ ve herhalde mahkemen olan Mahşerde senet ve berat ve ister istemez üstünden geçilecek Sırat Köprüsünde nur ve burak olacak bir namaz, neticesiz midir? Veyahut ücreti az mıdır?...Acaba hulfü’l-vaad, hakkında muhâl olan bir Zât, Cennet gibi bir ücreti ve saadet-i ebediye gibi bir hediyeyi sana vaad etse, pek az bir zamanda, pek güzel bir vazifede seni istihdam etse; sen hizmet etmezsen veya isteksiz, suhre gibi veya usançla, yarım yamalak hizmetinle Onu vaadinde ittiham ve hediyesini istihfaf etsen, pek şiddetli bir te’dibe ve dehşetli bir tâzibe müstehak olacağını düşünmüyor musun? Sözler: 245
Namazda huşû duymak isteyip, ''neden benim namazım bir şeye benzemiyor'' diye üzülen kardeşlerime, belki işe yarar ümidi ile birkaç öneri:
1. Risale-i Nur külliyâtından 21. sözün birinci makamını tekrar tekrar okumak,
2. Namazı ilk vaktinde kılmaya özen göstermek ( tâ ki dualarınız o vakitte duâya duran cemaat-i müslimînin dualarına karışsın, birlikte muamele görsün.)
3. Namazın erkânına özen göstermek ( Meselâ secdelerinizi uzun tutun, umulur ki Rabbinize karşı o tezellül hâli kalbinizi yumuşatır.)
4. Rabbinize niyazda bulunmak ki; ''Rabbim ben kalıbıma secde ettirdim, ruhuma, nefsime de sen secde ettir''
5. Allah'tan ısrarla namaz sevgisi istemek,
6. Kıraatı uzun tutmak, bunun için ezberlerini çoğaltmak
7. Erkekler için camiye ve cemaata devam etmek
8. Tesbihata özen gösterip düzenli yapmaya çalışmak maksûda ulaştırabilir.
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa